Bucovina și Moldova. Artă sacră și sălbăticie.

Bucovina și Moldova sunt două regiuni situate în nord-estul României, la fel de captivante ca și Transilvania în termeni de folclor, istorie și frumusețe a naturii. Mai mult, localnicii sunt vestiți pentru ospitalitatea lor, pentru bucatele tradiționale delicioase și pentru obiceiurile fascinante. Este imposibil să te plictisești aici, iar turiștii pleacă întotdeauna cu amintirea unei experiențe inedite.

Mănăstiri pictate protejate de UNESCO.

În Moldova și Bucovina religia și spiritualitatea sunt exprimate prin artă. Mănăstirile pictate din Bucovina sunt considerate opere de artă universale și au fost incluse în Patrimoniul UNESCO. Construite de-a lungul secolelor al XV-lea și al XVI-lea, mănăstirile sunt împodobite cu fresce exterioare ce înfățișează scene biblice dramatice. Cea mai faimoasă mănăstire este Voroneț, ridicată în 1438 de legendarul domnitor Ștefan cel Mare. Denumită și "Capela Sixtină a Răsăritului", Mănăstirea Voroneț este în special interesantă pentru albastrul din picturile exterioare imposibil de imitat. Compoziția culorii care și-a păstrat prospețimea timp de secole le dă încă bătăi de cap oamenilor de știință. Fascinante sunt și mănăstirile Sucevița, pictată într-un verde caracteristic, și Humor, unde predomină roșul în picturile religioase.

Mănăstirile din Moldova te farmecă și te inspiră prin arhitectura bizantină și prin liniștea și armonia împrejurimilor. Dealurile verzi înconjoară și protejeză edificiile pictate parcă de mâna lui Dumnezeu. Scenele biblice reprezentate în culori unice în lume au dăinuit timp de secole și au păstrat vie spiritualitatea zonei. Trebuie să vezi mănăstirile Arbore, Dragomirna, Moldovița și Putna.

Farmec medieval, vin și veselie.

Moldova și Bucovina păstrează mult din farmecul de altădată. Castelele, cetățile și ruinele sunt mărturii ale unei istorii zbuciumate. Cea mai impresionantă este Cetatea Neamțului, ridicată în secolul al XIV-lea pentru a ține piept invaziei otomane. Moldova este faimoasă și pentru vinurile sale. Este păcat să ajungi în zonă și să nu faci un tur al podgoriilor Cotnari, cu o tradiție de secole, începută în 1448.

Moldova și Bucovina nu lasă de dorit nici la capitolul frumusețe naturală. Cheile Bicazului îți vor tăia răsuflarea, iar șoseaua care le străbate este una dintre cele mai spectaculoase din România. Aici găsești și patru parcuri naționale impresionante: Călimani (un platou vulcanic uluitor), Vânători Neamț (locul de obârșie al bizonului), Ceahlău (cu construcții și ruine misterioase datând de pe timpul romanilor) și Hășmaș-Cheile Bicazului (cu defilee spectaculoase și cel mai mare lac montan natural din România - Lacul Roșu). Mai mult, te poți plimba cu bicicleta, poți merge la pescuit, poți alege o drumeție în munți sau poți pur și simplu admira natura și speciile rare de floră și faună.