Delta Dunării. Paradisul regăsit.

O călătorie prin Delta Dunării te transportă într-o lume de vis. Delta Dunării înseamnă un labirint de 2.680 de kilometri pătrați de canale și lacuri feerice mărginite de mlaștini virgine și insule de stuf. A doua ca mărime și cea mai bine conservată deltă din Europa, Delta Dunării este faimoasă nu numai pentru frumusețea uluitoare, ci și pentru biodiversitatea extraordinară. Peste 5.500 de specii de plante și animale trăiesc aici în perfectă armonie, formând un adevărat paradis sălbatic, întrecut în lume doar de Marea Barieră de Corali și de Arhipelagul Galapagos.

Țara păsărilor.

În Delta Dunării se găsește cea mai mare densitate de colonii de păsări din Europa. Rețeaua complexă de canale țesută de sălcii, stuf și stejari formează o casă perfectă pentru o mulțime de specii de păsări. Unele dintre ele vin din locuri îndepărtate, cum ar fi China sau Africa. De exemplu, milioane de pelicani egipteni vin în Deltă în fiecare primăvară pentru a-și depune ouăle. În Deltă pot fi admirate peste 300 de specii de păsări, printre care cormorani, vulturi și ibiși.

Cei care vor să observe și să fotografieze păsările din Delta Dunării pot face acest lucru de la începutul primăverii, până la finalul verii. Însă păsările nu sunt singurele locuitoare ale Deltei. Ținutul sălbatic este populat și de nenumărate specii de animale și pește. De la vulpi, lupi și râși, până la mistreți și căprioare, mai mult de 3.450 de specii de animale pot fi observate în Deltă, alături de peste alte 1.700 de specii de plante.

Plăcerea pescuitului.

În apele Deltei Dunării înoată circa 160 de specii de pește de apă dulce și sărată. Nu e de mirare că Delta Dunării este un paradis și pentru iubitorii pescuitului, atât amatori cât și profesioniști. Iar captura este impresionantă. De obicei, un pescar va prinde între 5 și 200 de kilograme de pește. Recordul este deținut de captura unui somn de nu mai puțin de 400 de kilograme. Alte specii des întâlnite în Deltă sunt știuca, bibanul și crapul. Sezonul optim pentru pescuit începe în iunie și se încheie în martie. Cele mai plăcute luni pentru o sesiune de pescuit sunt septembrie și octombrie, însă cu siguranță te vei simți minunat indiferent de anotimp.

O oază de diversitate etnică

Deși Delta Dunării se află pe lista regiunilor din Europa cu cea mai mică densitate de locuitori, diversitatea culturilor este impresionantă. Români, ucrainieni, greci, turci și bulgari trăiesc în perfectă armonie unii cu alții și cu sălbăticia naturii înconjurătoare. Varietatea și autenticitatea tradițiilor nu a fost deloc alterată de trecerea timpului. Locuitorii Deltei au aceleași obiceiuri și stil de viață sănătos ca și strămoșii lor. Cei mai mulți sunt pescari iscusiți și bucătari excelenți, astfel încât turiștii vor găsi aici cele mai gustoase bucate din pește pe care le-au gustat vreodată.